Friday, April 14, 2006

Mission avhumansiering?

DN har idag publicerat en artikel om Irans president Ahmadinejads vredesutbrott mot ett SMS som drevs med hans personliga hygien. Iran kammas nu igenom i jakt på SMS och mail som skymfar presidentens person. Som t.ex:

"Ett av de sms-skämt som funnit många mottagare i Iran handlar om en man som avlidit och hamnat i helvetet, där han får syn på den så moraliskt stränge presidenten på dansgolvet med amerikanska film- och popstjärnan Jennifer Lopez. Mannen undrar: "Är detta Ahmadinejads straff?” Och får till svar: ”Nej, det är Jennifer Lopezs straff."

Källor är Guardian och nättidningen Rooz Online (Reformistjournalister ligger bakom enligt hemsideuppgift, en frekvent skribent är den holländska gröna parlamentsledamoten Farah Karimi).

Esbati kommenterar artikeln och befarar ett startskottför avhumaniseringsprocessen av iranierna, som viktig taktik inför kommande krig. Även om skämt om politiska ledare är vanliga i Iran så kan man ifrågasätta dess journalistiska värde i Sverige.

Good point. Frågan är om följande artikel i aftonbladet om fotbollstjärnan Mehdi Mahdavikias dubbeliv också är ett led i avhumaniseringen. Problemet är så allvarligt att Bundesliga "skakas" av händelsen.

"Iransk VM-anfallare hade två fruar - de visste ingenting
VM-spelaren hade två fruar - boende bara någon kilometer från varandra. Men ingen anade stjärnans dubbelspel. Nu väntar den andra frun hans barn och Bundesliga skakas av skandalen."

Notera anfallstjärnans underbara tillflyktsursäkt: "det är en komplott". Kanske är det avhumaniseringsprocessen han syftar på?

/Saye

0 Comments:

Post a Comment

<< Home