Monday, April 17, 2006

Kärnvapenkrig att vinna?

För att spinna vidare på kärvapenfrågan. ETC skriver den 13 april om USAs ambitioner att bli den absolut dominanta kärvapenlandet med förmåga att slå ut både Rysslands och Kinas möjligheter att svara på anfall. USA skuylle således kunna "vinna" ett kärnvapenkrig.

Det intressanta är att det sker en kärnvapenupprustning i världen, där USA ensamt står för merparten av produktionen. Inte nog med det, man hjälper även länder så som Indien att skaffa sig tekniken samtidigt som man hotar med krig för att förhindra andra länder (läs Iran) att införskaffa domedagsvapnet.

Detta hyckleri är dock inte värst. ETC pekar på det verkligt sorgliga:

"Ännu värre är Bush-administrationens tro på att ett kärnvapenkrig går att vinna. Idag är det allmänt känt att ett kärnvapenkrig – även ett begränsat sådant – efter en tid skulle ödelägga hela mänskligheten, genom effekterna av det radioaktiva nedfallet. "

/Saye

2 Comments:

Blogger Ulf said...

Fast är det verkligen så att ett begränsat kärnvapenkrig skulle leda till hela mänsklighetens utplåning. Jag tycker det verkar långsökt. Kan det inte vara så att sådana föreställningar sprids, mer eller mindre medvetet, för att ingjuta defaitism och en överdriven vilja att inte "provocera" kärnvapenmakterna genom att göra motstånd?

Men tack för en bra och nödvändig blogg!

12:10 PM  
Blogger Ulf said...

..förlåt, "ödelägga".

12:11 PM  

Post a Comment

<< Home