Tuesday, April 25, 2006

Varför inte?



Läget har eskalerat. Den amerikanska administrationen har ihärdigt hävdat och fortsätter att hävda att den iranska regimen utvecklar kärnvapen. Samtidigt har inga bevis framförts (se här och här). Situationen påminner i mångt och mycket om det politiskt-diplomatiska förspelet till USA's invasion av Irak. Saddam Hussein sades ha massförstörelsevapen och Irak skulle angripa sina grannländer eller landets minoriteter. Halabja är ett väldokumentrad tragedi och Iran-Irak-kriget krävde över en miljon människoliv. Det som mindre väldokumenterat dock känt är det amerikanska stödet till Hussein under 80-talet.

Medan trycket frånUSA ökar har den iranska regimen i dagsläget satt sitt hopp på ett antal faktorer. Dels Kina och Rysslands politiska spel inom FN's säkerhetsråd. Båda länderna har än så länge ställt sig negativa till militära anfall mot Iran. Dels har USA en synnerligen obekväm situation i Irak. Att Tehran har möjlighet att utnyttja läget i Irak är troligt. De allierade Shia-partierna är till Irans fördel. Det samma gäller den moståndsrörelse som har formerat sig under de gångna tre åren.

Oavsett vilka säkerhetspolitiska analyser som presenteras, står det klart att Iran som undertecknat ickespridningsavtalet har rätt att utveckla kärnkraft. Vill tipsa om ett uttlande från Ung Vänster den 19 februari
Det är också anmärkningsvärt att länder som Israel, Pakistan och Indien – länder som har starka band till USA – som till skillnad från Iran inte skrivit under ickespridningsavtalet, inte kritiseras av vare sig USA eller FN: s atomenergiorgan IAEA (International Atomic Energy Agency).
I slutändan måste det vara varje stats rätt att utveckla kärnkraft inom ramarna för ickespridningsavtalet. Docent Gunnar Jervas skriver i dagens Brännpunkt
Motståndare till det civila iranska kärnkraftsprogrammet brukar argumentera ungefär så här. Iran har enorma olje- och gastillgångar och behöver därför ingen kärnkraft. Att Teheran ändå insisterar på att skaffa sig sådan kraft visar att man tänker utveckla kärnvapen. Den typen av vapen skulle få så allvarliga konsekvenser att det fredliga kärnkraftsprogrammet snarast måste stoppas, snart sagt till varje pris, heter det.Men är det hela sanningen?
Det är en bra poäng. De iranska oljekällorna är inte oändliga. En dag kommer de att ta slut. Att utveckla civilkärnkraft för att upprätthålla landets infrastruktur, industri och offentliga sektor är helt rätt väg att gå. Istället för att bränna olja för att producera elektricitet borde Iran sälja sin olja för att få största möjliga avkastning. I ett reellt demokratiskt Iran, vilket måste vara ett mål, skulle sådana invensteringar och inkomster komma det iranska folket till del. Slutligen, ger Jervas en bra analys av vad ett amerikanskt angrepp skulle innebära
USA:s ställning i den muslimska världen skulle ytterligare förvärras, Palestinafrågan blir ännu svårare att lösa, de amerikanska relationerna till Europa, Ryssland, Kina och Indien skulle försämras, världens energiförsörjning hotas och världskonjunkturen falla som en sten. De som försöker skapa en kris för att driva igenom sanktioner mot Iran bör beakta att sådana ökar regimens möjligheter att överleva.


/Tepe

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Intressant inlägg. Jag har dock en invändning:

Kärnkraft är knappast bättre i Iran än i Sverige. Varför hamna i en pest eller kolera-diskussion mellan olja eller kärnkraft? Det är mycket enklare att argumentera för att Iran lika mycket som vilket annat land som helst har rätt att utveckla civil kärnkraft. Helt enkelt: argumentationen bör bygga på nationellt självbestämmande, inte kärnkraftens förträfflighet.

3:37 AM  
Anonymous Anonymous said...

Är det någon som på fullaste allvar tror att det ligger någonting annat än atomvapen i sikte? Det är väl självklart att "civil kärnkraft" bara är ett sätt för Iran att skaffa atomvapen på. Stefans argument om vad argumentationen bör bygga på är på rätt spår men inte helt korrekt. Argumentationen borde självklart bygga på nationell självbestämmande: Iran och vilken annan stat som helst bör ha rätten att utveckla atomvapen, eller så borde all atomvapen skrotas helt.

Helt ärligt talat så tror jag inte att Mellanösterns problem blir värre av att Iran skaffar atomvapen. Mellanösterns problem har väldigt lite med enskilda vapens kraft att göra och istället väldigt mycket med enskilda människors kraft att göra - väldigt få har makt över väldit många.

8:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

Att utveckla civilkärnkraft för att upprätthålla landets infrastruktur, industri och offentliga sektor är helt rätt väg att gå. Istället för att bränna olja för att producera elektricitet borde Iran sälja sin olja för att få största möjliga avkastning. I ett reellt demokratiskt Iran, vilket måste vara ett mål, skulle sådana invensteringar och inkomster komma det iranska folket till del. Slutligen, ger Jervas en bra analys av vad ett amerikanskt angrepp skulle innebära.

Du har en väldigt bra poäng här.....jag håller med dig fullständigt att det är irans naturliga rätt att skaffa sig kärnkraft för att driva på utvecklingen av bla ekonomin och tekninken. Men en sak måste man ändå tänka på....27 år.....det är så lång tid mullorna har haft på sig att bygga upp iran och det är en relativ lång tid.....Hur kommer det sig att man efter att ha mördat och förtryckt folk.....förstört ekonomin, dragit landet i ett 8 år långt krig och sålt det iranska folkets olja och gas resurser till hungriga västerländska bolag (statoil skandalen)för att fylla sina egna oändligt djupa fickor .....plötsligt börjat tänka på det nationella intresset och det stackars iranska folket.....dem jämnför det tom med mossadeghs nationalisering av oljan vilket är skrattretande....

Nej den här regimen har ett mål kärnvapen....varför tror jag många kommer fram till om de tänker efter men jag orkar inte ta upp det.......
Däremot är det inte sagt att USA och co har rätt att komma in i Iran på samma sätt som dem gjorde mot Irak.......Den här regimen måste avlägsnas av iranierna själva.....Västländerna har inga intressen av att skapa demokratier....detta har dem visat förr och det gör dem fortfarande ......När man tänker efter hade en sådan kris med iran aldrig uppstått om USA och Storbrittanien inte hade störttat vår demokratiskt valde ledare mossadegh år 1953 för att sedan installera Shahen som diktatur bara för att skäla olja och gas från det iranska folket.........vem bryr sig om folket.....inte dagens demokratier iaf.......

8:09 PM  

Post a Comment

<< Home