Tuesday, May 02, 2006

Hetskaravanen

Den gamla moderaten tillika kommunistjägaren Göran Lindblad springer imperialistärenden på GP:s debattsidor. Oroad och bekymrad för irans hotfulla kärnkraftsprogram manar han till hårdare tag, logiken lyder: hur kan vi lita på ett icke-fredligt och hotfullt land att skaffa kärnkraft, när vi vet att steget till kärnvapen då bara ligger ännu närmre?

Det fantastiska med retoriken är den ensidiga fokuseringen på Iran. Iran spelar ett spel, inte USA. Vi är överrens om att scenariot är väldigt likt upptrappningen till Irakkriget (se nedan), men Lindblads analys är att det är Iran som för samma "fula" spel som Saddam gjorde. Det är alltså inte USA som ligger bakom hetsen utan Iran bär skulden. Ursäkta, fann man massförstörelsevapen i Irak?

Grädden på tårtan: Det är inte det iranska folket som skulle lida av ett krig utan frågan är om "världen är redo"?

"Tredje möjligheten innebär en attack från en (troligen) USA-ledd styrka efter ett FN-mandat. Detta skulle göra slut på Irans kärnprogram men är världen redo för ännu ett scenario liknande det i Afghanistan och Irak? Alternativet är en ännu osäkrare värld med iranskt kärnvapeninnehav. "

0 Comments:

Post a Comment

<< Home