Friday, July 28, 2006

Iranska volontärer till Libanon


Över 60 iranska frivilliga åker till Libanon för att ansluta sig till Hizbollah i det "heliga kriget". Det är bland andra studentorganisationen "Islamiska Rättviserörelsen" som samlat en skara villiga krigare som officiellt blir Irans stöd till Hizbollah styrkorna i Libanon, då regimen förnekat inblandning genom bland annat vapentillförsel. En del av volontärerna har militär utbildning genom armén och "Basijrörelsen", en para-militär organistion centrerad kring den andliga ledaren med starka band i gräsrötterna i Iran.

Detta är dock det som offentligtgjorts. Ryktet går att Iran bistått Hizbollah med specialtränade militärer anpassade till den form av gerillakrigsföring som nu utspelar sig i Libanon. Även Rohollah Khomeinis barnbarn Hassan Khomeini påstår sig vara redo att ansluta sig till kriget "mot islams och mänsklighetens fiender". Ett uttalande från organisationen "Martyrs of Islam's World Movement" som publicerats i iransk press avslöjar att nära 30 iranska själv-mordsbombare skickats till Libanon.

Medan arabländerna lyser med sin frånvaro i stödjandet av det libanesiska (och palestinska) folket får extremister ett större uttrymme och stöd bland civilbefolkning då de fördömer och bistår motståndet mot Israels terrorhandlingar. Kampen mot Imperialismen förenar grupper i minst sagt oheliga allianser, vilket slutligen bidrar till ett ökat stöd för islamister och andra extremgrupper med mindre demokratiska ideal. Bittert för alla, inte minst de intresserade av reell demokrati i mellanöstern.

/Saye

0 Comments:

Post a Comment

<< Home